Greta Thunberg

Greta Thunberg, hersketeknikker og kviser

Jeg kjenner også på et sinne.  Og en frustrasjon. Det er et sykdomstegn når det kommer hat mot personer på bakgrunn av klare meninger, overbevisning og engasjement.  Samfunnet synes å vise symptomer på dette. 

En jente er overbevist om at noe må gjøres for å redde klima.  Kloden vår lider og konsekvensene er alvorlige.  Hun er idealist, Greta Tunberg. Men hun er også realist.  Og aksjonist. Selv om hun er ung har hun klart å få vår oppmerksomhet. 

Mange av oss støtter Greta.  Klima er viktig.  Men vi støtter også Greta på samme måte som vi støtter våre barn.  Jeg synes det er fett at de sier til læreren at de velger en dags fravær for å sette fokus på sin egen fremtid. Og for å vekke oss voksne.  Men – ja, for vi er jo voksne.  Derfor hjelper vi dem med å reflektere rundt grenser og konsekvenser for avgjørelsene de tar i dag.  Kanskje gir vi dem et råd om hvordan de kan utrykke sin frustrasjon. Eller uenighet. Så det blir konstruktivt.

Så har vi samfunnets kviser. Noen fylt som verkebyller.  Om du klemmer hardt, ja, da vet vi hva som kan skje.  Retorikken er hard.  Latterliggjøring, skammeliggjøring og sykeliggjøring tyter frem for… – eller, hva er det egentlig for?  

Hersketeknikker for å utøve dominans er lett synlig i politikken og mange samfunnsdebatter.  Noen vil gjemme seg bak ytringsfriheten og unnskylde sin fremtoning.  Kanskje er ytringsfriheten litt som porer.  Porer i huden vår har som funksjon å regulere, opprettholde og beskytte.  Så lenge vi har dem er vi utsatt for å få kviser.  Men, det hjelper ikke å klemme, pelle eller hakke.  Det finnes noen gode remedier for hjelpe på kviser, men først og fremst trenger de omsorg.  Å få være litt i fred.  

Vi er ansvarlig for å lære våre barn om de gode remediene.  Dialog og evnen til å lytte.  Det betyr ikke at vi må være enig i alt, men vi kan vel være enig om at vi er uenige?

Share this post